Omaisten oikeus huolehtia hautausjärjestelyistä
- Hautaustoimilaissa säädetään oikeudesta huolehtia hautausjärjestelyistä. Jollei vainaja ole eläessään nimenomaisesti toivonut tietyn henkilön huolehtivan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvistä järjestelyistä, voivat järjestelyistä huolehtia vainajan eloonjäänyt puoliso tai kuolinhetkellä vainajan kanssa avioliitonomaisissa olosuhteissa yhteisessä taloudessa jatkuvasti elänyt henkilö sekä lähimmät perilliset, esimerkiksi lapset tai sisarukset.
- Lain mukaan vainajan oma tahto on hautaustavasta päätettäessä ensisijainen, jos se vain on tiedossa.
Jokaisen paikkakunnan hautajaisiin liittyvät tavat ovat kehittyneet vuosien saatossa ja ne voivat poiketa paljonkin toisistaan.
Niinpä oman alueen hautaustoimisto on paras paikka selvittää millä tavalla hautajaisia aletaan järjestämään ja mitä asioita tulee ottaa huomioon.
Lehti-ilmoitukset
- Yleensä ensimmäisten hoidettavien asioiden joukossa on ilmoituksen laatiminen lehteen. Vainajia-palstan ilmoituksessa on hyvin lyhyesti tärkeimmät tiedot: nimi, syntymä- ja kuolinpäivä sekä paikkakunta ja ketkä vainajaa jäät kaipaamaan. Tämä ilmoitus on maksuton. Alueellamme ilmoitus on yleensä paikallislehdessä ja Ilkka-lehdessä, mutta asiasta sovitaan aina omaisten kanssa.
- Myöhemmin voidaan laatia kuolinilmoitus, joka on maksullinen. Tällä ilmoituksella voidaan esittää julkinen kutsu siunaustilaisuuteen tai kiittää hautajaisten jälkeen kaikkia vainajaa muistaneita ja omaisten suruun osaa ottaneita. Hautajaisten jälkeen voi olla vielä erillinen surukiitokset ilmoitus.
- Autamme omaisia ilmoitusten laatimisessa ja välitämme ne tarvittaessa lehteen.
Hautajaiset
- Siunaustilaisuus järjestetään usein kirkossa tai Helluntaiseurakunnan temppelissä. Siunaus voi olla myös haudalla tai vaikka vainajan kotona.
- Kirkkoherranvirastosta varataan seurakunnan tilat ja siunaava pappi.
- Muistotilaisuus
- Hautaan siunaamisen jälkeen omaiset kokoontuvat muistotilaisuuteen. Sukulaiset ja ystävät voivat muistella vainajaa, ilmaista kiitollisuutta yhteisestä ajasta hänen kanssaan sekä lohduttaa toisiaan surussa.
- Alajärvellä muistotilaisuus on usein tapana järjestää seurakuntatalolla, varsinkin jos muistotilaisuuteen odotetaan paljon vieraita. Pienemmät muistotilaisuudet voidaan järjestää Kirkontuvalla, jossa on istumapaikat noin 50 henkilölle. Joskus muistotilaisuus järjestetään vainajan tai hänen omaistensa kodissa. Myös Rauhanyhdistyksen tilat Alajärvellä sopivat muistotilaisuuden järjestämiseen.
- Muistotilaisuuden viettämiseen ei ole virallista kaavaa. Yleensä omaiset järjestävät sen vainajan toiveita ja elämäntapaa kunnioittaen. Tilaisuuden ohjelma voi rakentua muistosanojen, pyydettyjen puheenvuorojen, virsien tai muun musiikin varaan. Myös vapaalle sanalle on hyvä tarjota mahdollisuus.
- Muistotilaisuudessa on usein kahvi- tai ruokatarjoilu.
Tilaisuudessa on yleensä tapana lukea adressit. Ne on hyvä avata oikeasta kohdasta ennen lukemista. Lukijan kannattaa myös tutustua adressien teksteihin, sillä usein adressit ovat käsin kirjoitettuja ja siten hieman vaikeammin luettavia. Lukija ei mainitse vainajan nimeä jokaisen adressin kohdalla, ainoastaan ensimmäisen. Adresseja ei ole välttämätöntä lukea, vaan ne voivat olla esillä pöydällä.
Muistotilaisuuteen on tapana laittaa esille muistopöytä. Pöydälle laitetaan valkoinen liina, kynttilä, vainajan kuva ja kukkia. Muutakin vainajaan liittyvää voidaan laittaa esille, kuten valokuvia vuosien varrelta. Halutessaan omaiset voivat pyytää pappia ja kanttoria osallistumaan muistotilaisuuteen. Siitä kannattaakin sopia etukäteen, esimerkiksi toimituskeskustelun yhteydessä. Pappi voi tarvittaessa toimia myös muistotilaisuuden ohjaajana, jos omaiset eivät tunne voimiensa riittävän tehtävään. Kanttori voi niin sovittaessa huolehtia tilaisuuden musiikista. Virret tai muut musiikkiesitykset on hyvä suunnitella ennen tilaisuutta.
Muistotilaisuuden lopuksi joku omaisista voi kiittää mukana olleita osanotosta. Myöhemmin voi julkaista kiitoksen sanomalehdessä.
Valokuvaus siunaus- ja muistotilaisuudessa
Siunaustilaisuudessa ja hautaan laskussa on usein tapana ottaa valokuvia. Kuvaamisen voi hoitaa joku perheenjäsen tai paikalle voidaan kutsua ammattikuvaaja. Kirkko on haastava paikka kuvata. Valaistus voi olla hämärä tai kesäaikaan ikkunoista saattaa tulla voimakasta luonnonvaloa. Kuvaukseen sopivia paikkoja on joskus vaikea löytää. Kuvaajan ei myöskään saa aiheuttaa tarpeetonta häiriötä itse tilaisuudelle. Mikäli paikalle halutaan ammattikuvaaja, on häneen hyvä ottaa yhteyttä mahdollisimman pian hautajaispäivän varmistuttua.
Kantajat
Hautajaispäivänä arkku siirretään kylmätiloista siunauspaikalle. Siunaamisen jälkeen tapahtuu hautaan lasku tai siirto hautausautoon matkalle krematorioon.
Näihin siirtoihin tarvitaan yleensä kuusi kantajaa. He ovat usein miehiä, mutta myös nainen voi olla kantamassa.
Omaiset kutsuvat kantajan tehtävään sukulaisia tai ystäviä. Jos kantajia ei kuitenkaan ole saatavissa omasta tuttavapiiristä, asia kannattaa ottaa puheeksi hautaustoimistossa.